امروزه کبد چرب غیر الکی که ناشی از تجمع چربی در سلول های کبد است یکی از بیماری هایی می باشد که به سرعت نیز در حال شیوع یافتن است. این بیماری در برخی موارد می تواند موجب ایجاد التهاب و زخم در بافت کبد شود و حتی ممکن است عملکرد کبد را مختل نموده و سیروز کبدی ایجاد کند.
در ادامه راهکار های ساده ای را مطرح می کنیم که با پیروی از آنان می توانید تا حد زیادی از ابتلا به این بیماری مصون بمانید.
1.حفظ وزن بدن در محدوده نرمال
پیروی از رژیم غذایی حاوی غذاهای سالم و کم چرب به خصوص سبزیجات و همچنین ورزش کردن به طور منظم، به خوبی از تجمع چربی در بافت کبد جلوگیری می کند.
2.پاکسازی و دفع سموم از بدن
در معرض بودن با سموم موجود در مواد شیمیایی صنعتی، دارو ها و برخی از مواد غذایی سبب کاهش عملکرد کبد و افزایش احتمال ابتلا به کبد چرب می شود.
بدین منظور علاوه بر پرهیز از موارد یاد شده، باید در رژیم غذایی افراد از فراورده هایی استفاده شود سمزدا بوده و موجب دفع سموم از بدن می گردند.
3.مصرف ترکیبات آنتی اکسیدان
ویتامین های C و E از جمله ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند که موجب تقویت عملکرد کبد و جلوگیری از ابتلا به کبد چرب می شوند.
طی مطالعات انجام شده مشخص شد استفاده از این ویتامین ها در برنامه غذایی روزانه، باعث می شود که سطح آن دسته از آنزیم های کبدی که در افراد مبتلا به کبدچرب افزایش می باید کم شود.
4.استفاده از دارو های گیاهی
یکی از درمان های سنتی بیماری های کبدی استفاده از گیاه خار مریم (milk thistle) می باشد.مصرف این گیاه موجب افزایش آنزیم هایی در کبد می شود که سبب دفع سموم می گردند.
لازم به ذکر است که استفاده از این گیاه، یک راهکار سنتی بوده و تحت تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نیست؛ بنابراین باید در مصرف این ترکیبات دقت کنیم و تحت نظر پزشک معالج ترکیبات گیاهی را به رژیم درمانی خود اضافه نماییم.
عوامل ایجاد کننده کبد چرب
کبد چرب عموما در افرادی مشاهده می شود که اضافه وزن دارند.همچنین افرادی که چربی خون بالا، دیابت و یا مقاومت به انسولین دارند، بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به کبدچرب قرار می گیرند.
در کنار عوامل یاد شده، به دستور پزشک معالج آزمایشاتی از افراد مشکوک به کبد چرب گرفته می شود و بسته به سطح آنزیم های کبدی، ابتلای آن ها به این بیماری مورد بررسی قرار می گیرد.
درمان کبد چرب
اگرچه که تاکنون درمان دارویی خاصی برای کبد چرب مطرح نشد، می توان با کاهش وزن بدن و سطح چربی خون، این بیماری را تا حد قابل قبولی مدیریت نمود.
باید توجه داشته باشیم که فرد مبتلا به این عارضه، همواره باید تحت کنترل پزشک معالج قرار بگیرد.
مطالعه صورت گرفته در سال 2008 بیان کرد که علاوه بر ارتباطی که میان ابتلا به دیابت و کبد چرب دیده می شود، افراد مبتلا به کبد چرب بیشتر از سایرین در معرض بیماری های قلبی و عروقی قرار می گیرند.